Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Το Μηχάνημα

Ο Ευγένιος Τριβιζάς μας έδωσε μια ιδέα! 
Μέσα από το παραστατικότατο κείμενο του,
"Το Μηχάνημα",
πήραμε την αφορμή να μιλήσουμε για τη σχέση τεχνολογίας και ανθρώπου. 
 Αναρωτηθήκαμε  για το αν θα πρέπει να είναι συνεργάτες ή αντίπαλοι... 
Βρήκαμε τις αρνητικές και τις θετικές πλευρές της τεχνολογίας... 
Ζωγραφίσαμε τους δύο "μονομάχους" και αποτυπώσαμε  τις σκέψεις μας!




      
ΜΗΧΑΝΕΣ: Ευλογία ή κατάρα; 
Βρίσκω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.
        "Νομίζω ότι ο καθένας μας αν κάτσει να βρει  τα θετικά των μηχανών θα βρει αρκετά, αλλά αν δει και τα αρνητικά θα διαπιστώσει ότι είναι εξίσου πολλά.
         Τα μηχανήματα όλων των ειδών, μας βοηθούν. Μας προσφέρουν πολλές ανέσεις. Η μαζική παραγωγή και οι εντατικές καλλιέργειες γέμισαν τον κόσμο με αγαθά που προσφέρονται σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε μεριά της γης. Με τη μηχανή, ο άνθρωπος, πετυχαίνει το όνειρό του να περιορίσει το μόχθο και αφήνει στη μηχανή την εκτέλεση και την καταπόνηση. Τα μηχανήματα εξεσφαλίζουν και ελεύθερο χρόνο στον άνθρωπο για καλλιέργεια και προσφέρουν ευκαιρίες για εργασία καθώς και καινούριες δραστηριότητες. Χάρη στα μηχανήματα μπορούμε να διακρίνουμε μεγάλη πρόοδο στην ιατρική, δημιουργία νέων φαρμάκων, ανακαλύψεις νέων μεθόδων θεραπειών και νεών οργάνων και πλέον μπορούμε να καταπολεμήσουμε πολλές σοβαρές ασθένειες. Έτσι βελτιώνεται η υγεία μας και αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής . Διευρύνουμε τη γνώση μας και εξελισσόμαστε στις επιστήμες. Κυριαρχούμε στη φύση... Ο άνθρωπος ορίζει αν θα κρατήσει αυτή τη μορφή ο πλανήτης μας ή αν θα του δώσει άλλη. Έτσι μας δίνεται η ελευθερία της ανεξαρτησίας και της αισιοδοξίας .
        Τα μηχανήματα όμως από την άλλη, μας δημιουργούν και προβλήματα. Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται και αγχώνεται για ασήμαντα πράγματα. Χάνει τον προσανατολισμό του, δεν κάνει όνειρα, χάνει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες να ζήσει, χάνει την εσωτερική του δύναμη. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αξία της πραγματικότητας σε σχέση με τη δική του "αληθινή" ψευδαίσθηση. Αν το καλοσκεφτείς ο άνθρωπος αντικατέστησε τον εαυτό του με τη μηχανή. Χάθηκε η αξιοπρέπειά του και έριξε το ηθικό του. Νιώθει μειονεκτικά γιατί απλά νιώθει "άχρηστος". Τα μηχανήματα του στερούν τα φυσικά συναισθήματα, τη χαρά, τη λύπη, τη νοσταλγία...Έτσι μετατρέπεται σε παράγωγο της μηχανής, σε μια μηχανή. Οι μουντές μεγαλουπόλεις τον κλειδώνουν κυριολεκτικά σε μια καθημερινή ρουτίνα, ξεχνώντας τι σημαίνει ζωή. Ο φόβος, η ανασφάλεια, τα μεγάλα ερωτηματικά, κυριεύουν το μυαλό του και κλωνίζουν τη σωματική του υγεία. Οι γνώσεις και τα τεχνικά μέσα που κατέχει σήμερα ο άνθρωπος δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν για την αυτοκαταστροφή του. Η τεχνολογία έβαλε την σφραγίδα της και στη φύση. Ζώα εξαφανίζονται, η μορφή της αλλοιώνεται, το οξυγόνο μειώνεται, τα τοπία καταστρέφονται.
        Στη ζωή είμαστε υπερφορτωμένοι. Εξαρτόμαστε από την τεχνολογία χωρίς εξήγηση και η ερώτηση είναι: Γιατί δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας; Οι μηχανές πολλές φορές μας οδηγούν στο θάνατο, χάνουμε τις δουλειές μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας. Χάνουμε, γενικά την επικοινωνία μας με τους άλλους και ίσως και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε "οι μηχανές" των μηχανημάτων, που τα έχουμε υπερτιμημένα. Αν εμείς τα τιθασεύσουμε τα ίδια τα μηχανήματα μπορούν να παραμερίσουν τους κινδύνους και τις καταστροφές που κλείνουν μέσα τους."
       "Amy"

2 σχόλια: